Dash Nedir?

berkbt

New member
Dash-Coin.jpg

Dash (DASH), eşler arası bir para birimi olması amaçlanan ve bu hedefle oluşturulan bir tür dijital para birimidir.

Dijital para birimi Dash, ilk olarak 2014 yılında piyasaya çıktı ve piyasanın ilklerinden olması nedeni ile yatırımcıların bugün de etkileşimini sürdürdüğü önemli bir dijital para birimi haline geldi. Dash, 2017’nin ortalarından 2018 yılının başlarına kadar birçok global yatırımcıyı kendine çekerek en güçlü dijital para birimlerinden biri olmayı sürdürdü.

Peki, Dash’in piyasadaki diğer tüm eşler arası dijital para birimlerinden bu kadar farklı ve tercih edilebilir olmasını sağlayan özelliği nedir? Bu sorunun cevabı Dash’in kullanıcılarına sağladığı temel gizlilik ve hız kabiliyetinde yatıyor. Zira birçok kişinin Dash’i hızlı ve anonim bir dijital para birimi olarak adlandırmasının esas nedeni de tam olarak budur.

Dash ve Bitcoin Benzerliği

Dash tıpkı Bitcoin gibi satın alım ve ödeme yapmak için kullanılabilir. Ayrıca donanım veya yazılım cüzdanlarında bir yatırım olarak tutabilir.

Bitcoin gibi, Dash her işlemin kaydedildiği halka açık bir blockchain’e dayanır. Bitcoin’den farklı olarak dört saniyelik bir işlem hızı ile Dash kullanıcılara Bitcoin’in çok ötesinde bir hız sunar. Ortalama işlem ücreti de işlem başına 0,04 dolar olarak önemli ölçüde düşüktür.

Dash her ne kadar “anonim bir dijital para birimi” olarak adlandırılsa da, halka açık bir blockchain olduğu için, yapılan işlemler herkes tarafından görülebilir. Ancak, Dash işlemlerinin herkese açık olduğu doğru olsa da, yine de kullanıcılara bir derecede anonimlik sağlar.

Mesela, Dash kullanıcıları ad ve adresler gibi kişisel bilgilerini paylaşmak zorunda değildir. Pek çok kişi bu anonimliği önemli bir fayda olarak görse de, bir takım suçlara ortam hazırlayabileceği nedeninden dolayı bu anonimlikten endişe duyan kişiler de vardır.

Bununla beraber, Bitcoin ve Ethereum gibi Dash de madencilik ağıyla yaratılıyor. Bu madenciler, Dash ağını koruyan bilgisayar algoritmalarını çözmek için özel donanım ve yazılım kullanıyor.

Dash’in Güçlü Yönetim Yapısı

Dash ağının bir diğer önemli gücü, yönetim ve denetimlerdir.

Merkezi olmayan projeler söz konusu olduğunda, yönetim ve denetim zor olabilir, ancak Dash, kararların ağ tarafından alınmasını sağlayarak bu sorunu engeller. Bu yönetim kararlarına katılan kişiler masternodların sahipleridir. Ve masternod sahipleri herhangi bir öneriye karşı oy kullanabilirler.

Bu duruma hızlı bir örnek olması için, Dash’in geçtiğimiz yıllardaki blok büyüklüğündeki artış kararını inceleyebiliriz. 2016’da, Dash’in blok boyutunu 2 MB’ye çıkarmak için Dash Çekirdek Ekibi tarafından bir teklif gönderildi. 24 saatten kısa bir sürede, yapılan oylamada değişikliği uygulamak için topluca bir karar alındı.

Dash projesinin finansmanı, Dash’in blok ödülünden sağlanır. Bununla birlikte, her bir blok ödülün yüzde 10’u, Dash’ın gelişimini finanse etmek için kullanılır. Dash’ın blok ödülleri dağıtıldığında, ödülün yüzde 45’i madenciye, yüzde 45’i masternodlara ve yüzde 10’u ağ fonlarına gider.

Dash hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Dash’in Sunuş Belgesini (Whitepaper) görmek için de ilgili bağlantıya bakabilirsiniz.

Dash Nasıl Satın Alınır?

Dijital para piyasasının kısa geçmişi göz önüne alındığında yatırımcılar ve kullanıcılar tarafından günümüzde de sıkça tercih edilmesinden ötürü Dash, dünya çapındaki birçok kripto para borsasında alınıp satılabilmektedir.

Dash Bitfinex, Bittrex, Kraken, HitBTC, Poloniex ve Binance dahil olmak üzere birden fazla borsadan satın alınabilir. Ayrıca Dash’i yatırım amacıyla resmi yazılım cüzdanı veya desteklenen donanım cüzdanları aracılığıyla tutmak ve saklamak mümkündür. (Kaynak - Konupara)
 
Last edited:
Emeğinize sağlık güzel paylaşım olmuş. Bence kredi kullanarakta bu şekilde yatırımlar yapılabilir diye düşünüyorum.
 
Dash işlemlerini yaparken eft saatleri esas alınarak yapılmalı ki, işlemler güvenli olabilsin. Teşekkürler
 
Back
Top